Master Fred Zanting neemt deel aan de Wereld Masters Kampioenschappen 2019 in Gwangju, Zuid-Korea. Hieronder doet hij verslag van het eerste deel van zijn reis. Een verslag van de wedstrijd volgt!

Gangneung, 2 augustus

In Zuid-Korea aangeland. Woensdagavond met onze Nationale Trots vertrokken en na een (door ons reisbureau in Vries geregelde) vlucht in Seoul aangekomen. We hebben de eerste overnachting gedaan in de buurt van het vliegveld. Vanmorgen met de huurauto van Seoul naar Gangneung, aan de oostkust, gesukkeld. Tjonge wat ’n drokte (files dus). Geplande reistijd 2,5 uur, werkelijk ruim 5 uur.
Zwembad op niveau, op de 20e verdieping met helaas heel veel drijvende mensen in zwemvesten. Als ik morgenochtend op tijd uit bed kan komen ga ik proberen vroeg een deel van een programma te zwemmen, maar ik kan niks beloven. Hier blijven we tot aanstaande maandagochtend.
Eerste indruk van Zuid-Korea? Warm ca. 35 graden, lekker eten!

Taean, 5 augustus

Nou, 2 pogingen om op tijd uit bed te komen zijn mislukt. Jarige Karin moest mij op zaterdag om 9 uur wakker maken om nog op tijd bij het ontbijt te kunnen aanschuiven. Daarna was het bad weer vol. Als gevolg: wat gespetterd in de Japanse Zee, waar ik ogenblikkelijk door een Bay Watch teruggefloten werd zodra ik maar de lijn naderde. Want daar was het immers al 1 meter diep! Het toezicht bij het zwemmen is in Korea heel anders dan in Nederlandse zwembaden en aan Nederlandse stranden: zwemvest aan en als het water dieper wordt dan 1 meter, word je teruggefloten.

We hebben de poging op de 2e dag hersteld met een bezoek aan het zwembad van ca. 7 uur lang. Voor ons als hotelgasten was de entreeprijs “slechts” ca. € 30, maar je dobbert dan wel op niveau, op de 20e verdieping zogezegd.

Vandaag ging de reis van Gangneung naar Taean, Chungcheongnam (coördinaten 36°36’25.75″N 126°19’9.96″O) voorspoedig, dit keer zonder files. We zitten hier in een typisch Koreaans pension.

De volgende zwemactie, morgen of overmorgen, is dus de Gele Zee, ten westen van Zuid-Korea.

Tweede indruk van Zuid-Korea? Het hele land en alle inventaris is ingericht op kleinere mensen, oppassen dus met bijvoorbeeld deuren. En nergens een grijs persoon gezien, behalve als we in de spiegel kijken.

Taean, 7 augustus

Wat een verschil, van een luxe hotel in het Koreaans mondaine Gangneung (vergelijk het met Zandvoort op een tropische zondag) naar een pension in Taean (vergelijk het met B&B in de provincie). Maar wat een gastvrijheid, echt niet te geloven. Zelfs een zwembad voor ons alleen, jammer dat het maar 15 meter lang is. Maar wel in de buurt van de Gele Zee. De Koreaanse kust aan deze kant kun je vergelijken met de Waddenzee. Maar we wilden de Gele Zee “scoren”… Gisteren op een strand gelopen met laag water, tja dan moet je “kilometers” lopen voordat je natte voeten krijgt, laat staan dat je kunt zeggen dat je erin hebt gezwommen! Daarom vandaag een tweede poging ondernomen en het is ons gelukt! We hebben vandaag in de Gele Zee gezwommen!

Derde indruk van Zuid Korea? Vriendelijk en gastvrij. Mysterie van ontbrekende grijze mensen opgelost: grijzende haren worden gewoon zwart geverfd!

Sancheong, 9 augustus

Gisteren zijn we vanuit Taean verkast naar Sancheong, opnieuw zonder files. We zitten nu in een echt Koreaans ingericht pension (coördinaten 35°23’40.53″N  127°52’39.15″O). Dat betekent met name geen stoelen, maar wel een tafeltje van het formaat “salontafeltje” en weer een privé-zwembad(je). En de pensionhouder spreekt een paar woordjes Engels.

Vandaag een rondrit gemaakt door de bergen rond Sancheong. Schitterend, hier is geen boomgrens, althans niet zichtbaar. Alle bergen zijn tot de top begroeid met bomen.

We naderen nu Gwangju en het WMK, het einddoel van onze reis. Daar zal de rust wel voorbij zijn. Gwangju is de tweede grote stad na Seoul.

Aanstaande dinsdag verwacht men tyfoon/tropische storm Francisco in het oosten van Zuid-Korea. We zien wel wat we daar van meekrijgen.

Vierde indruk van Zuid-Korea? Het lijkt erop alsof niemand zich druk maakt over doorgetrokken strepen in het midden van de weg. Je zou bijna denken dat ze  alleen het midden van de weg aangeven. En iedere politieauto rijdt of staat geparkeerd met zwaailichten aan.

Gwangju, 11 augustus

De rit van Sancheong naar Gwangju verliep perfect. We zijn via de Nambu University International Swimming Pool naar het hotel gereden. Accreditaties gehaald en de “warm up pool” getest. Dat was nat J. Vervolgens het schitterende wedstrijdbad geïnspecteerd. Als je het Olympisch bad in Londen mooi vindt, what about this?! Schitterend!

In het introductieboekje stond vermeld dat de wedstrijden in 2 baden zouden worden gezwommen. In het wedstrijdbad binnen en in het tijdelijke bad op het voetbalveld.

Ik denk dat er, vanwege een lager aantal inschrijvingen (ca. 3.000 zwemmers) dan verwacht, is besloten dat alle wedstrijden binnen worden gezwommen. Vind ik niet erg want dan zit/sta je niet voortdurend in de zon/warmte (33-36 graden).

Vandaag op ons gemakkie naar het zwemcomplex gereden. Een kort programma gezwommen in de “warm up pool”, dat nu iets weg had van het inzwemmen bij een Zuiderzee circuit wedstrijd, vol dus. Daarna waterpolo-finales gezien van mannen 65+ en mannen 45+, wat ging dat bij die eerste categorie op een laag tempo. In de loop van de dag kwam er zware bewolking en harde wind. Voorbode van Francisco?